S.V. Impuls

Welke laptop moet ik aanschaffen(2020-2021)

Het realiseren van een ontwerp vindt tegenwoordig grotendeels plaats op de computer. Hiervoor wordt 3D ontwerpsoftware gebruikt zoals SolidWorks, welke specifieke eisen stelt aan laptops.
Helaas merken wij al jaren dat studenten laptops aanschaffen bij de grote elektronicaketens, welke ondermaats presteren voor dit soort grafische pakketten. Zelfs specifieke game laptops en de high-end laptops van Apple hebben onvoldoende rekenkracht om er tijdens de gehele studie goed mee te kunnen blijven werken.
Omdat het professionele software betreft zijn er speciale laptops gecertificeerd hiervoor, welke alleen op de zakelijke markt te vinden zijn. Zogenaamde mobiele workstations, welke erg kostbaar zijn.
Daarom heeft de Haagse Hogeschool voor het derde jaar een laptopproject voor studenten, waarbij de firma Computacenter in samenwerking met HP gecertificeerde laptops aanbiedt tegen zeer hoge kortingen!

De modellen

HP ZBook G5

HP IDS DSC i7-9750H StudioG5 Base NB PC
– Win 10 Home 64 Advanced
– Intel Core i7-9750H
– Integrated HD 720p IR DM Webcam
– Nvidia P2000 4GB Graphics
– 15.6 FHD (1920×1080) LED Backlight
– 16GB (1x16GB) DDR4 2666
– 512GB PCIe NVMe TLC SSD
– Intel 9560 ac 2×2 nvP +BT 5 WW
– SEC Fingerprint Sensor
– 6 Cell 95.6 WHr Long Life
– 150 Watt Smart Slim AC Adapter

 

Prijs: 1349,- (Incl. BTW)

HP ZBook G5 x360

HP IDS DSC i7-9750H StudioG5 Base NB PC
– Win 10 Home 64 Advanced
– Intel Core i7-9750H
– Integrated HD 720p IR DM Webcam
– Nvidia P2000 4GB Graphics
– 15.6 FHD (1920×1080) LED Backlight
– 16GB (1x16GB) DDR4 2666
– 512GB PCIe NVMe TLC SSD
– Intel 9560 ac 2×2 nvP +BT 5 WW
– SEC Fingerprint Sensor
– 6 Cell 95.6 WHr Long Life
– 150 Watt Smart Slim AC Adapter
– ZBook Studieo x360 pen
– 360 graden omklapfunctie van het scherm

 

Prijs: 1479,- (incl. BTW)

Deze modellen zijn vanaf 13 juli 2020 te bestellen via https://hhs.orderitnow.nl. Hier kun je inloggen met het HHS account dat je hebt gekregen na het inschrijven bij je opleiding.


Hoewel niet verplicht adviseren wij een laptop aan te schaffen voor alle WTB studenten. Er zijn PC’s beschikbaar op school. Echter flexibel en overal en wanneer je wilt kunnen werken geeft een betere kans op studievoortgang. Daarnaast worden deze PC’s ook gebruikt voor lessen, en zijn derhalve niet altijd voldoende beschikbaar.

Je mag ervan uitgaan dat deze laptops wat prestaties betreft vier jaar studie mee kunnen gaan. De behuizing is van aluminium, dus ze kunnen tegen een stootje. Evt. is een verzekering tegen beschadigen en diefstal een optie (zie de link, of check je eigen verzekering). Daarnaast kun je via bovenstaande link allerlei accessoires bestellen. We raden ook een goede (laser)muis aan, en een beschermhoes is zeker geen overbodige luxe. Eventueel is een space-navigator voor het 3D modelleren een optie. Ook die zijn tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar. 

FAQ

Hoe kom ik aan de software?

Een complete versie met SolidWorks (inclusief verschillende modules benodigd voor de studie) zal door de opleiding ter beschikking worden gesteld aan iedere WTB student. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Kan ik ook andere software gebruiken op deze lapop?

In principe kan alle software geïnstalleerd worden die zelf wilt. Ook de producten van Adobe werken er prima op bijvoorbeeld. Via de HHS Office 365 portal kan je voor vijf apparaten Microsoft office gratis downloaden. Andere software is voor studenten tegen aantrekkelijke prijzen verkrijgbaar bij onze partner www.SURFspot.nl

Welke van de twee moet ik kiezen?

De twee laptops zijn vrijwel identiek. Alleen heeft de 360 een scherm dat omgeklapt kan worden zodat er met een Wacom pen op getekend kan worden. In blok 1 zijn tekenlessen waar je dit voor gebruiken kan en tijdens projecten kan dat je helpen om sneller te werken, het is echter geen verplichting om deze functionaliteit op je laptop te hebben. 

Kan ik ook gamen op deze machines?

Gaming is zeker mogelijk! Echter een echte game laptop zal daarin ietsje beter presteren, met het grote nadeel dat je wel problemen gaat ondervinden bij het werken met SolidWorks. Wij raden dit daarom ook af. De reden is dat de grafische protocollen voor ontwerpsoftware en gaming ontzettend verschillend zijn. Vandaar dat dit helaas niet goed samen werkt.

Ik heb al een MacBook Pro. Kan ik daarmee uit de voeten?

Helaas is SolidWorks alleen beschikbaar onder het besturingssysteem Microsoft Windows. Derhalve zal je via bijvoorbeeld Bootcamp dit moeten installeren op je Mac. Wij raden Parallel sterk af! Uit ervaring blijkt dat alleen de zeer kostbare topmodellen de hele studie voldoende blijven presteren. Echter ze leveren zo vaak problemen op in de lessen dat we een MacBook Pro afraden! Daarnaast zijn vele modellen van dit type helemaal niet krachtig genoeg onder Microsoft Windows om SolidWorks te kunnen gebruiken. Dit is lastig bij aanschaf van tevoren te bepalen.

De TU Delft heeft ook een laptopproject, is dat niet beter?

Ook dat project is alleen toegankelijk via een studenten account van de TU Delft. Heb je die, of een van je vrienden? Dan kun je ook daar terecht. Omdat dit project via dezelfde aanbieder loopt (Computacenter), zijn de prijzen gelijk! Dit geldt ook voor de Hogeschool van Rotterdam. Let wel: alle producten hebben recht op wettelijke consumenten garantie. De drie jaar extra garantie/hulp aan huis is persoonlijk en niet overdraagbaar! Koop je dus toch een laptop via die instituten, dan zal je gedurende de looptijd contact moeten blijven houden met diegene die je het account beschikbaar heeft gesteld om aanspraak te kunnen maken op die extra garantie, mocht dat nodig zijn. Vanzelfsprekend vinden wij dat niet verstandig om te doen. Zeker niet omdat de prijzen en aanbod gelijk zijn.

Kan ik deze machines elders goedkoper krijgen?

100% garanderen kunnen wij het nooit, maar de afgelopen twee jaar hebben wij ze elders niet goedkoper gevonden. Bij twijfel google gerust naar de modellen. Let goed op of de configuraties hetzelfde zijn. Deze machines worden met een grote diversiteit aan componenten aangeboden, dus pas op om geen appels met peren te vergelijken.

Kan ik zelf op zoek naar een laptop?

Als je zelf op zoek gaat moet je bij aanschaf van een computer of laptop letten op de systeemvereisten. Meer informatie vind je op http://www.solidworks.com/sw/support/SystemRequirements.html. SW garandeert dat het goed en volledig draait op een nieuwe computer/laptop die ISV gecertificeerd is; op andere computers/laptops of oudere ISV gecertificeerde computer/laptop is er een grote kans op problemen.

Voor verdere vragen verwijzen wij je graag naar dhr. B. Lodeweegs.